Karate band – karate technieken

Karate band – De vechtsport karate is een sport met een heel rijke historie. Eigenlijk heeft de sport zijn roots als zelfverdedigingsmethode.

Het was oorspronkelijk een krijgskunst om Boedhistische monniken die op reis waren, te beschermen tegen bendes. En daarbij hanteerden zij geen agressieve methoden, maar waren de beschermingsmethodes geïnspireerd door een “vrije” manier van handelen, de “vrije geest” die ook het Boedhisme kenmerkt.

Vanesca Nortan

karate band, karate technieken, vanesca nortan


Nu, vele jaren later, wordt de sport wereldwijd beoefend. In wedstrijdverband en op recreatief niveau. En ook als zelfverdedigingsmethode.

Karate training

De beste zelfverdediging is de overwinning op jezelf. In de traditie van de karaktesport is het “innerlijk vrij” zijn erg belangrijk. In de training staat het “vrij worden” centraal. Een goede karatetrainer is een leraar die zijn leerlingen de weg wijst naar innerlijke vrijheid.

Feitelijk overwin je in een karateles of -wedstrijd geen tegenstander buiten jezelf, maar in jezelf. In de oude krijgskunst werd dat ook onderwezen. Pas als je innerlijk vrij bent en vanbinnen naar jezelf kunt kijken en luisteren kun je goede zelfverdediging toepassen. Daar kun je je misschien iets bij voorstellen. Het is lastig als je van binnen geblokkeerd bent om met souplesse en kracht jezelf te verdedigen en een tegenstander te verrassen.

Overigens, innerlijk vrij worden is best lastig. En daarom is karate ook een moeilijke sport. Je moet veel trainen en oefenen. De trainer kan je daarbij de weg wijzen, maar je moet zelf het werk verzetten. Je mentale ontwikkeling wordt sterk aangesproken in de karatesport. Zo is concentratie erg belangrijk.

Karate technieken

De karatesport kent vele verschillende soorten technieken. En die moet je als vechtsporter zien te perfectioneren. In de basis moet je de diverse slagen, het stoten, het trappen, de weringen/blokkeringen en het pareren goed beheersen. In het Japans hebben deze technieken overigens allemaal mooie benamingen: stoot = tsuki, trap = geri, slag = uchi, wering/blokkering = uke.

Ook je ademhaling is erg belangrijk. Een goede ademhaling voorkomt dat je verkrampt en onnodig energie verspilt.

Ademhalingstechnieken kun je ook trainen.

In een schijn- of alleengevecht kunnen de diverse technieken goed worden geoefend. De trainer kan dan zien of de trap- of stoottechniek goed wordt uitgevoerd. Je moet er misschien nog wel meer dan in een gevecht van man tot man (of vrouw tot vrouw) helemaal voor gaan en je dus écht inleven in de gevechtshandelingen. Het vraagt een optimale concentratie.

Ook een alleengevecht, de zogenaamde “kata”, is dus een écht gevecht.

René Smaal

karate band, karate technieken, rené smaal

Karatepak en protectiemateriaal

Een goede sportuitrusting is erg belangrijk. Het karatepak of “karate gi” is heel belangrijk voor een optimale beweging. De pakken zijn traditioneel en wit van kleur. Alleen de karate band verandert van kleur naarmate je de sport op een hoger moeilijkheidsniveau beheerst.

Bij Karteros werken we met de karatepakken van Adidas waar ook professionele sporters als Vanesca Nortan en René Smaal in sporten. Kwaliteit dus. En voor iedere leeftijd. Van kinderpakken en beginnerspakken tot de Adidaspakken met bekende productnamen als bijvoorbeeld Elite, Champion, Bunkai, Master, Grandmaster, Combat en Kumite.

In ons assortiment hebben we ook alles op het gebied van protectiemateriaal: vuistjes, voetjes, scheentjes, scheen-/wreef, de tok en het bitje. En natuurlijk de karate band.

Kortom.....

Neem contact op met Karteros voor meer informatie over karate en onze producten, zoals een karate band of karatepak.



Terug naar pagina over vechtsport

Terug naar de homepage

Karteros B.V.
Hillen acker 49
1965 TA Heemskerk

Rudolf Spa: 06 18648088

KvK nummer: 02070257

Btw-nr.: NL8091.87.899.B01

Contact




Ontwerp uw ADIDAS Trainingspak

adidas trainingspak